Η μέγιστη αξιοποίηση των προσόντων του κάθε εργαζόμενου αποτελεί τον πυρήνα της παραγωγικότητας και επιτυχίας μιάς επιχειρήσης σύμφωνα με την Ρεβέκκα Πιτσικά, CEO της εταιρείας We R Holding.
Η συμπερίληψη σήμερα δεν είναι πλέον ένα “nice to have” χαρακτηριστικό μιας επιχείρησης, αλλά η συνθήκη που θα της εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον και θα την κάνει να ξεχωρίσει ως εργοδότης επιλογής. Έρευνες δείχνουν ότι ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο κάθε εργαζόμενος νιώθει ότι τον ακούν και τον υπολογίζουν συμβάλλει στην αύξηση της ικανοποίησης, της παραγωγικότητας και της αφοσίωσής του, έως και 20% σύμφωνα με την Ρεβέκκα Πιτσικά*, CEO της εταιρείας We R Holding.
Το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο στην εποχή της τεχνολογίας, του ανταγωνισμού, και των υψηλών προσδοκιών απαιτεί ικανό και καινοτόμο ανθρώπινο δυναμικό.
Ειδικά στη χώρα μας που οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες τόσο σε επίπεδο εταιρειών και οργανισμών όσο και σε επίπεδο Έργων, τα οποία θα υλοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ανθρώπινο δυναμικό (εύρεση, αξιοποίηση ταλέντων, σωστή επιλογή εργασίας και εργαζόμενου καθώς και μέγιστη αξιοποίηση των προσόντων του κάθε εργαζόμενου) αποτελεί τον πυρήνα της παραγωγικότητας και επιτυχίας.
Για να αποδώσει όμως τα μέγιστα το ενθρώπινο δυναμικό απαιτείται ο οργανισμός ή η επιχείρηση να διοικείται με βασικούς πυλώνες την συμπερίληψη και την ποικιλομορφία. Η συμπερίληψη πλέον δεν είναι πλέον ένα “nice to have” χαρακτηριστικό μιας επιχείρησης, αλλά η συνθήκη που θα της εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον και θα την κάνει να ξεχωρίσει ως εργοδότης επιλογής. Εξ άλλου, έρευνες δείχνουν ότι ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο κάθε εργαζόμενος νιώθει ότι τον ακούν και τον υπολογίζουν συμβάλλει στην αύξηση της ικανοποίησης, της παραγωγικότητας και της αφοσίωσής του, έως και 20%.
Αντίστοιχα άλλες μελέτες δείχνουν ότι εταιρείες με αυξημένη διαφορετικότητα και συμπερίληψη αποδίδουν κατά 35% καλύτερα από τους ανταγωνιστές τους και ότι οι ομάδες με ποικιλόμορφα χαρακτηριστικά είναι 87% πιο αποτελεσματικές στη λήψη αποφάσεων. Αυτά τα στατιστικά δείχνουν πώς η συμπερίληψη και η ποικιλομορφία οδηγούν όχι μόνο στην κοινωνική βελτίωση, αλλά και σε οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από διεθνή συμβουλευτική εταιρεία διαπιστώνει ότι επιχειρήσεις με επαγγελματική ποικιλομορφία στις ομάδες τους έχουν κατά 19% υψηλότερα έσοδα σε σχέση με τις λιγότερο ποικιλόμορφες εταιρείες, λόγω της καινοτομίας που αναπτύσσουν.
Όμως ενώ οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες αναγνωρίζουν τη σημασία των παραπάνω πολιτικών, μόνο το 20% τις έχει θεσπίσει επίσημα – ενώ εργαζόμενοι σε εταιρείες με αυτές τις στρατηγικές ανέφεραν μεγαλύτερη αφοσίωση και προθυμία να συστήσουν την εταιρεία τους, δείχνοντας την προστιθέμενη αξία αυτών των πρωτοβουλιών στην παραγωγικότητα και τη συνοχή.
Οι εταιρείες αυτές πέτυχαν αυξημένη παραγωγικότητα και ικανοποίηση μέσω στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προαγωγής της ισότητας στις αμοιβές, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι σύγχρονες στρατηγικές ενισχύουν την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία στον εργασιακό χώρο, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από διαφάνεια και δέσμευση από τη διοίκηση.
Για το λόγο αυτό, μεγάλες πολυεθνικές έχουν ενσωματώσει στις εταιρείες τους σύγχρονες στρατηγικές οι οποίες όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματά τους, έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση του παραγωγικού μοντέλου.